Ajuntament de L'Hospitalet

Teatre Joventut

Estic a:
  1. Inici
  2. Teatre Joventut
  3. Detall agenda
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus

El cesado casado
Òpera Còmica de Barcelona

Òpera Còmica de Barcelona
(juguet comicolíric en un acte)
Veure imatge de El cesado casadoÒpera Còmica de Barcelona (nova finestra)
del 17 al 19 d'abril
Tipus d'entrada: Pagament
DiaHoraPreu
17/04/201519:0016 €
18/04/201518:0016 €
19/04/201518:0016 €

Lloc: Teatre Joventut(Teatre Joventut)
C. Joventut 10  (L'Hospitalet de Llobregat)Com arribar-hi
Aquesta desconeguda petita sarsuela còmica de Barbieri —un dels seus primers èxits—, estrenada al Teatro de la Zarzuela el 1858 amb el títol original d’Un caballero particular, és un clar precedent del género chico —breu— del Teatro por horas, modalitat empresarial d’exhibició teatral que va triomfar al Madrid del darrer terç del segle XIX.

L’argument, absurd i vodevilesc, retrata satíricament la figura del cessant, un dels tipus socials més característics del Madrid vuitcentista, fruit directe del sistema de torns de la Restauració alfonsina. Aquesta figura és confrontada divertidament amb la del caballero particular, que era com anomenaven llavors, en la Borsa de Madrid, als rendistes que jugaven exposant fons propis.

Un empleat de ministeri, Ginés Casado, al cap de tres dies d’haver-se casat, és cessat sobtadament per un canvi ministerial. Ara, li ho ha d’explicar a la seva dona i ha de trobar la manera de guanyar-se la vida.

Un dia entra a casa seva un senyor particular que, pensant que allò és una pensió, demana dues habitacions, per a ell i la seva neboda, per passar-hi una temporada.

En Ginés decideix aprofitar l’equivocació del bon senyor i li lloga dues habitacions. Així, gràcies als dos hostes, podrà viure una bona temporada i solucionar la manutenció fins que tornin a guanyar “els seus” i recuperi el seu lloc en el ministeri. Aquesta sobtada casualitat provoca inesperats retrobaments creuats i equívocs diversos entre aquestes dues parelles que generen tot un seguit de divertides situacions vodevilesques.

Esperem que el públic gaudeixi amb l’esplèndida i espurnejant música de Barbieri i s’ho passi tan bé com ens ho hem passat nosaltres fent-ne aquesta adaptació.

Viviana Salisi i Artur Arranz
 

Llibret original: Un caballero particular, de Carlos Frontaura
Recerca, adaptació i direcció escénica: Artur Arranz
Música original: Francisco Asenjo Barbieri
Recerca, arranjament, direcció musical i piano: Viviana Salisi
Producció: Teatre Joventut i Òpera Còmica de Barcelona


Intèrprets:
Mariona Pallach (soprano)
Marta Casals (soprano)
Rafel Aragonès (tenor)
Jaume Costa (actor cantant)

Espectacle en castellà
Comprar entrades
La taquilla del teatre obrirà des de 2 hores abans de qualsevol espectacle i en horaris especials a l’inici de cada temporada.
TRESC. Compra d’entrades
Ajuntament de L'Hospitalet
Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400